Jetra je najveća žlijezda našeg organizma.U njoj se odigravaju izuzetno važni procesi,filtriranje hranljivih materija i krvi,stvaranje bjelančevina iz proteina hrane,proizvodnja žuči…
Zbog tolikog broja funkcija koje obavlja treba težiti da ona ne oboli.Ako je njen pravilan rad ipak ometen i dolazi do oticanja,pored posebnog režima ishrane i pomoć pčelinjim proizvodima može biti od izuzetne pomoći.
Smanjiti obroke
Dan,dva gladovanja će malo odmoriti jetru,a onda smanjiti obroke.Ne smiju se jesti ljuta jela,masnoće životinjskog porijekla,pržena jela,masna riba,sosovi i svakako zabranjen je alkohol.Dobro će doći voćni sokovi,obroci bogati ugljenim hidratima,pirinač,salate i voće.
Žučni putevi u uskoj vezi su sa jetrom i njihova oboljenja kao i oboljenja jetre su veoma česta.Osobe sklone ovim oboljenjima trebalo bi bar jednom dnevno da popiju po šolju čaja od nane sa kašikom meda.
Dijeta sa medom i posnim sirom
Jetra je prije svega skladište glikogena.Kada oboli dolazi do njegove brze razgradnje i naglog iscrpljivanja organizma.Tada je spasonosno uzimanje meda jer se iz voćnog šećera koji med sadrži brzo stvara jetreni skrob,koji doprinosi obezbeđenju krvi glukozom.Osobama sa oboljelom jetrom preporučuje se,pored lijekova koje prepisuje lekar,dijeta sa medom i posnim sirom.Ova dijeta blagotvorno deluje i na rekonvalescente.
Preporuka ljekara
Zahvaljujući iskustvu narodne medicine o blagotvornom delovanju na oboljelu jetru med je stekao primjenu i u zvaničnoj medicini kada su u pitanju bolesti jetre.U novije vrijeme se na mnogim svjetskim klinikama sve intenzivnije proučava primjena pčelinjih proizvoda u liječenju bolesti jetre i žučnih puteva.Znajući da je još od davnina med u narodnoj medicini sa uspjehom upotrebljavan u liječenju jetre i žučnih puteva mnogi savremeni ljekari sve češće posežu za medom preporučujući ga pacijentima,zajedno sa drugim pčelinjim proizvodima kao što su polen i matični mleč.
Ostavite odgovor