Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalijuma, dok su žute tikvice su bogate i beta karotinom.
Većina tih vrijednih materija nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču varenje, sprječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Time smanjuju vjerovatnost od raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvnih sudova i snižavaju holesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate – bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, podstiče libido i ubrzava sintezu masnih kisjelina i holesterola.Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom i zarastanje rana bržim.Zato, ako imate li suvu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite dvadeset minuta i isperite. Koža će vam biti meka i svježa.
Ostavite odgovor