Cvekla   Leave a comment

CveklaCvekla (Beta vulgaris) je dvogodišnja biljka, koja se može konzumirati gotovo cijele godine. Veoma je cijenjena zbog karakterističnog osvježavajućeg ukusa i izrazito crvene boje. Boja je takva zahvaljujući betaninu koji spada u polifenole i pojačava našu odbrambenu snagu. Betanin štiti crvena krvna zrnca i povećavaju elastičnost krvnih sudova.  Kvalitetna cvekla ima glatku i čvrstu koru. Jako je osjetljiva biljka, tako da na temperaturi od 8 C stepeni brzo vene i gubi u težini i na kvalitetu. Na temperaturi oko 0 C stepeni i 85-90% vlažnosti vazduha može se čuvati i do 5 mjeseci.

Pored bjelančevina (oko 1,6%), biljnih masnoća (oko 0,1%), vode (oko 86%) i ugljenih hidrata (oko 8%), cvekla sadrži vitamine B i C,minerale sumpor, natrijum, jod, gvožđe, mangan, brom, kalijum i druge. Zahvaljujući vitaminima iz grupe B i fosforu, ona povoljno djeluje na nervni sistem. Cvekla sadrži i određenu količinu kobalta, koji učestvuje u stvaranju vitamina B12, veoma bitnog za vegetarijance koji ne jedu namirnice životinjskog porijekla.

Bogata je celulozom i pektinom, pa tako stimuliše peristaltiku creva i povoljno djeluje na rad digestivnog sistema. Količina tih dragocenih biljnih vlakana u jednoj glavici cvekle srednje veličine pokriva čak petinu dnevnih potreba organizma, koja iznosui oko 30 grama.

Cvekla je bogata adeninom (to je jedna od dvije purinske nukleobaze, koje se koriste u formiranju nukleotida nukleinskih kiselina DNK i RNK) koji pomaže u održavanju visoke količine bijelih krvnih zrnaca.

Prisustvo joda čini ovu biljku još dragocjenijom i kao takvu nezamenljivim činiocem borbe protiv arterioskleroze i starenja. Ona čisti jetru, bubrege i stimuliše djelovanje limfe.

Cveklu bi trebalo konzumirati u sirovom stanju, a ne kuvanu i zakišeljenu, jer se kuvanjem menja glikemijski ili slatki indeks. Kuvana ili pečena cvekla podiše nivo šećera i insulina u krvi i može da pospeši gojenje.

Cvekla (sirova i sveža) je idealno povrće protiv zatvora, gojaznosti, podstiče izlučivanje mokraće i pomaže kod gihta. Ona je sjajno povrće za pacijente sa reumatizmom, artritisom i one koji imaju probleme kardiovaskularnog sistema.

Sok od cvekle pomaže kod astme, ciroze jetre, kod kožnih oboljenja, malokrvnosti i leukemije. Takođe, ako imate visok ili nizak krvni pritisak, ako imate slabe živce, prehlađeni ste ili imate grip sa temperaturom, čak i ako bolujete od neke teže bolesti, pijte sok od cvekle! Sok reguliše i menstruaciju, liječi upalu mokraćnih kanala. Trebalo bi ga piti jedan do dva mjeseca. U početku, piti po pola litra soka dnevno. Kad se tegobe ublaže, količinu treba smanjiti na četvrt litra.

Cvekla, veoma često se preporučuje osobama koje boluju od karcinoma, posebno se preporučuje pacijentima nakon zračne terapije. Sok od cvekle pomaže u regulaciji hormona za vrijeme menopauze, pa je koristan u olakšavanju menopauzalnih tegoba.

Sok od cvekle preporučuje se onima koji imaju slabu krvnu sliku:
Najbolja kombinacija je da se za sok uzima cvekla, šargarepa, limun i rotkva u jednakim količinama (po 200g). Sok se pije u količini od jedne šoljice  2 do 3 puta u toku dana. Od kilograma oljuštene cvekle, može se napraviti oko 7,5 decilitara svježeg soka. Ne uzbuđujte se ako vam stolica ili mokraća budu crveno prebojeni.

Zeleno lišće cvekle takođe se može koristiti u ishrani – kao salata, ako je mlado – jer kao i podzemni deo, sadrži obilje dragocenih vitamina i minerala. Od njega se mogu pripremati i razna druga jela čorbe, pite…

Izvor:Drgrifin

Objavljeno avgust 21, 2014 od strane Durmitor pod Organsko

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: