Šargarepa   Leave a comment

carrot-colour-mixŠargarepa vodi porijeklo iz Azije. U XII vijeku šargarepa je doprla do Španije, odakle je prenesena u Italiju. U XV veku se kultivisala od Južne Evrope do Holandije i Engleske. Sve do XIX vijeka koristila se žuta šargarepa. U drugoj polovini XIX vijeka, poznati francuski selekcioner Anri Vilmoren je putem selekcije i stvaranja blagotvornih uslova gajenja, pretvorio biljku u sočnu, veoma slatku narandžasto-kisjelu krtolu.

Šargarepa je dvogodišnja biljka. Poznate sorte su: pariska, tupa crvena, mjesečarka, amsterdamska… Šargarepa u sebi sadrži dosta ugljenih hidrata, provitamina A, B1, B2, C i E. U zavisnosti od sorte, korjen šargarepe može biti različitog oblika, velićine i boje. Šargarepa je korisno i zdravo povrće, prije svega zbog visokog sadržaja beta karotena koji joj i daje narandžastu boju. To je susptanca iz koje nastaje veoma važan vitamin A. Vitamin A je odgovoran za zdravu kožu, naročito suvu, kao i lomljive nokte i kosu, za zdravu funkciju kože i sluznica, pomaže dobar vid. Povećava imunitet i jača srce. Blagotvorno djeluje na rad jetre. Kaša od kuvane šargarepe sjajno je sredstvo protiv zatvora. Intezivno se koristi i u kozmetici.Narandžasta boja korjena potiče od biljnih pigmenata – karotina i ksantofila. Karotin poboljšava funkciju polnih žlijezda vršiči odličan uticaj na stvaranje seksualnih hormona, te pomaže kod impotencije. Šargarepa pomaže prečišćavanju tijela, a pomažu i u liječenju respiratornih organa. Šargarepa je blagotvorna i za kožu i za žlijezde, a ženama pomaže i kod menstrualnih tegoba. Karotin se u crijevima, pretvara u vitamin A, samo u kombinaciji sa biljnim masnoćama u ishrani (npr. maslinovim uljem) Karoten iz šargarepe najbolje se koristi ako se ona narenda ili  isjecka uz malu količinu hladnog cijeđenog ulja.

Šargarepa se koristi u ishrani svježa u vidu salate ili soka, kuvana, dinstana u spravljenju raznih jela i konzervisana. Pogodna je za ishranu djece, zdravih i bolesnih ljudi. Treba znati  da se kuvanjem, dinstanjem mijenja glikemijski (G.I.) ili slatki indeks. G.I. indeks predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle konzumacije određene vrste hrane, odnosno, to je brzina porasta insulina u krvi nakon uzimanja određenih namirnica. Dakle, kuvanjem šargarepa dobija karakteristike  šećera. Konzumiranjem kuvane šargarepe ili drugog korenastog povrća (celer, paškanat…), vremenom se iscrpljuje pankreas i dolazi do  porasta tjelesne težine.
Lišće šargarepe je bogatije hranljivim i biološko vrednim sastojcima od korjena. Čaj od suvog lista pomaže kod oboljenja spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida.
Čaj od sjemena šargarepe (ili prašak od usitnjenog sjemena) upotrebljava se kod kamena žuči ili bubrega.
Sirova šargarepa znatno snižava nivo holesterola u krvi. Prema jednoj studiji naučnika, ako se jede 200g sirove šargarepe (oko 2-3 korjena srednje veličine) svakog drugog jutra za doručak (mjesec dana), holesterol se snižava za 10%. Šargarepa pomaže u zaštiti od tumora, naročito tumora pluća kod pušača. Sok od svježe šargarepe sprečava upalu krajnika i stvaranje polipa, ”čisti” krv, vrši detoksikaciju organizma, sprečava opstipaciju i hemoroide. Šargarepa i njen sok se primenjuje protiv kamenca u bešici i žučnoj kesici (po 1 kašika 3-4 puta na dan tokom 4 mjeseca), infarkta miokarda (u prvim danima), za trudnice, protiv malokrvnosti kod djece, za očuvanje i poboljšanje oštrine vida.

Napitak za nokte i kosu (protiv opadanja), poboljšanje strukture kože

šargarepa -3 kom.
Paštrnak-3 kom.
Cvekla-1 kom.
Pola limuna
Napitak uzimati jednom dnevno, oko sat vremena prije jela, mjesec dana

Izvor:drgrifin

Objavljeno avgust 21, 2014 od strane Durmitor pod Organsko

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: