Polen (cvjetni prah)   Leave a comment

Polen (cvjetni prah) je naziv za sitan i najčešće vrlo fin prah sastavljen od muških gametofita (polenovih zrna).

Cvjetni prah (polen) je prah sa prašnika biljaka, koga pčele sakupljaju i donose u košnicu. Značaj cvjetnog praha za bezbjedno prezimljavanje i rani razvoj pčelinjeg društva je veoma veliki. U proljeće i preko ljeta, pčele prave zalihe cvjetnog praha – polena. Ovaj, veoma cijenjen i neophodan produkt u ishrani pčela, pre svega dobijaju matica i nove, mlade pčele što i govori o značaju polenovog praha i njegovoj korisnosti.

Matice moraju da dobiju polen jer je neophodan za “proizvodnju” jednog drugog, takođe jedinstvenog, produkta pčela – matičnog mleča. Mlade pčele ga dobijaju da bi se brzo i pravilno razvile. Uz pomoć polena, za samo par dana se razviju od larve do pčele (rastu i formiraju se krilca, radne žlijezde, počinju da sintetišu otrov). Polen je bitan i za pčele radilice jer bez polena ne mogu da funkcionišu žlijezde koje proizvode vosak. Za trutove je neophodan u cilju pravilnog razvoja i funkcionisanja njihovog polnog sistema. Takođe, polen je sirovina za stvaranje pergi – hranljive rezerve neophodne pčelama za preživljavanje dugačke  zime.

Za razliku od čistog cvjetnog praha polen nije toliko jak alergen, jer ga pčele prilikom sakupljanja obrađuju svojima fermentima (enzimima). Ovi fermenti (enzimi) su osnovni razlog unikatnog delovanja polena na ljudski organizam.

1991. godine, u istraživanju koje je sprovela grupa ruskih stručnjaka u saradnji sa stručnjacima „Tentorium-a”, došlo se do određenih naučnih saznanja u vezi “svojstava DNK-nukleaze”. Srž ovog otkrića je u tome da je naučni tim otkrio i potvrdio da određeni fermenti (enzimi) polena ulaze u jezgro ćelije i uključuju se u procese sinteze u ćeliji. U toku ovih procesa, ti fermenti (enzimi) polena “rekonstruišu” očtećene lance DNK. Ovo produžava životni vijek ćelije do nekoliko puta što govori i o mogućnosti blagotvornog djelovanja polena na organizam čovjeka u cilju optimalnog funkcionisanja, čime se povećava i kvalitet života.

Advertisements

Objavljeno mart 19, 2011 od strane Durmitor pod Sve o medu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: