Med i čuvarkuća   Leave a comment

Čuvarkuća je višegodišnja biljka visoka od 10-60 cm. Ima debele, sočne listove, koji su na vrhu zašiljeni i složeni u rozetu. Cvjeta od juna do septembra.
Raste na stijenama, krovovima i zidovima. Za lijek se skupljaju listovi, ljeti, za vrijeme cvjetanja.

Upotreba:

Sok čuvarkuće liječi opekotine, ubode insekata, kurje oči, bradavice, sunčane pjege, nervnu rastrojenost i padavicu. Svježe isceđen sok biljke upotrebljava se i protiv zapaljenja zuba i upale grla.
Čaj pospješuje izlučivanje mokraće, a kod proliva zatvara. Pomaže kod jake menstruacije, krvave dizenterije i upale uha

Med i čuvarkuća

500 g meda,
300 g listova čuvarkuće.

Samljeti listove čuvarkuće, pa dodati med. Promiješati i ostaviti nekoliko dana da odstoji.

Konzumirati kašičicu smjese na prazan stomak. Nakon toga ne jesti naredna dva sata.

Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smjesa od meda i čuvarkuće ubrzava metabolizam i čisti tijelo od svih štetnih materija. Upotreba ove smjese posebno je blagotvorna posle obilnih gozbi i raznih proslava.

Čaj od čuvarkuće

2 kašičice listova čuvarkuće,
1 čaša vrele vode.

Listove čuvarkuće preliti čašom vrele vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Procijediti i piti po 1/4 čaše, 4 puta na dan, prije jela.

Tinktura

Svježe listove čuvarkuće razrezati i staviti u jednake količine biljke i domaće rakije ili 70% alkohola.

Izvor:Zalogaj.com

Objavljeno april 6, 2011 od strane Durmitor pod Sve o medu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Prati

Dobijte svaki novi članak dostavljen u vaše poštansko sanduče.

%d bloggers like this: